Na Uprising Reggae Festivale dominovali muzikanti z Jamajky

24.08.2013 Bratislava

Bratislava 24. augusta (TASR) – Ky-Mani Marley, syn kráľa reggae Boba Marleyho bol hviezdou prvého dňa Uprising Reggae Festivalu, ktorý sa začal v piatok 23. augusta v rekreačnom areáli na bratislavských Zlatých pieskoch. Podujatie, ktoré sa zaradilo medzi najzaujímavejšie svojho druhu v strednej Európe, každoročne priláka okrem tisícov Slovákov aj hudobných fanúšikov z okolitých krajín.

Šiesty ročník festivalu otvoril popoludní na hlavnom pódiu orchester hráčov na perkusie Batatimba. Táto formácia, ktorú vedie peruánsky hudobník Eddy Portella, vznikla v Bratislave v septembri 2010 a v súčasnosti má 21 členov. Po nich prišla talianska kapela Makako Jump. Znalci reggae však čakali na ťahák večera, ktorým bola jamajská trojúderka Protoje & The Indiggnation, Capleton a Ky-Mani Marley. Na svoje si prišli všetci, vyznávači jamajských rytmov, tanečníci aj skákači pred pódiom.

Protoje, vlastným menom Oje Ken Ollivierre (1981) je zástupcom mladej nastupujúcej generácie jamajských reggae interpretov. Rodák zo Saint Elizabeth vydal dva albumy. Spolu so sprievodnou kapelou The Indiggnation, v ktorej zaujali obe vokalistky, ponúkol v hodinovom sete aj skladby Rasta Love, Who Dem A Program či Kingston Be Wise. „Hráme hudbu, ktorú nosíme v srdci,“ pozdravil divákov na záver spevák.

Protoja striedal na pódiu starší a skúsenejší Capleton (1967, vlastným menom Clifton George Bailey III.), ktorý dnes patrí k ikonám jamajského reggae. Rodák zo Saint Mary vystúpil na Uprisingu už v roku 2011. Na svojom konte má už dve desiatky vydaných albumov a kompilácií, takže má z čoho vyberať, z pódia zazneli aj songy Jah Jah City, That Day Will Come či Who I Am. Priamo na pódiu vznikali nové piesne a k textu im stačili tri slová – Bratislava, Uprising, Slovakia. Tie točili dokola, občas pridali aj rasta či reggae music.

Vrcholom večera bolo vystúpenie Ky-Mani Marleyho (1976), syna legendárneho kráľa reggae Boba Marleyho. Ten mal celkom jedenásť detí, päť s manželkou Ritou vrátane jej dvoch, ktoré adoptoval, šesť bolo nemanželských. Ky-Mani je desiatym, vyrastal v Miami a mal iba päť rokov, keď Bob Marley zomrel. Na svojom konte má päť vydaných albumov, zahral si vo filmoch Shottas a One Love. Úspech mali jeho piesne Hustler, Warriors, Ghetto Soldier či War, ale najväčší ohlas mali dnes už legendárne hity jeho slávneho otca Iron Lion Zion, I Shot The Sheriff, Could You Be Loved a hlavne No Woman, No Cry. Fanúšikovia si žiadali prídavok, na festivaloch sa však nepridáva.

Festivalový program je riadne nahustený a prebieha okrem hlavného na ďalších troch pódiách, kde si na svoje prídu fanúšikovia dancehallu, hiphopu, dubu, dubstepu, drum&bassu, elektro-swingu, ska aj world music. Program prvého dňa končí pred šiestou hodinou rannou. V programe dnešného druhého dňa sú najviac očakávané vystúpenia formácií Israel Vibration z Jamajky, amerických The Pharcyde, talianskych Mellow Mood a francúzskych Dub Incorporation.
 
 
 

Vyberte región